Absolvent al doctoratului – persoana care a absolvit studiile doctorale (ciclul III universitar), cu sau fără obţinerea diplomei de doctor în ştiinţe.
Absolvent al postdoctoratului – persoana cu grad ştiinţific de doctor în ştiinţe care şi-a aprofundat cunoştinţele teoretice şi cercetările ştiinţifice prin postdoctorat, cu sau fără obţinerea diplomei de doctor habilitat în ştiinţe.
Articol – expunere scrisă (de proporţii mai reduse) cu caracter ştiinţific sau publicistic, pe o temă politică, economică, ştiinţifică etc. (Metadatele la peritextul articolului: autor, titlu, rezumat, cuvinte-cheie, revistă, anul publicării, numărul revistei, paginile, bibliografie, note etc.).
Articol ştiinţific – lucrare ştiinţifică publicată într-o revistă ştiinţifică, care prezintă reflecţii personale asupra unui subiect, promovând atât idei ale cercetătorilor în domeniu, cât şi experienţa proprie [23].
Articole în reviste ISI Thomson – articole publicate într-o revistă inclusă în bazele de date ale companiei Thomson Reuters.
Articole în reviste în alte BD internaţionale indexate – articole ce apar şi în alte baze de date internaţionale (de ex., din lista cu baze indexate pe domenii).
Articole în reviste SCOPUS – articole publicate în revistele şi lucrările conferinţelor incluse în baza de date SCOPUS. Această bază mai include tratate ştiinţifice, rezumate şi înregistrări de brevete [31].
Brevet – document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se conferă unei persoane o distincţie, o calitate în virtutea căreia are anumite drepturi speciale. Brevet de invenţie = document pe care organul de stat competent îl eliberează inventatorului sau persoanei căreia acesta i-a transmis drepturile sale şi prin care se recunoaşte dreptul acestora de a exploata exclusiv invenţia un anumit timp; patent(ă).
Brevet de invenţie (patent/patentă) – Titlu de protecţie care conferă titularului un drept exclusiv de exploatare a obiectului invenţiei, precum şi dreptul de a interzice terţilor (persoane fizice şi juridice) să exploateze obiectul invenţiei [5].
Cadrul de Interoperabilitate cuprinde Platforma de Interoperabilitate, precum şi cadrul normativ, instituţional, aspectele financiare etc. [7].
Câştigul salarial mediu brut lunar reprezintă raportul dintre sumele brute calculate salariaţilor de către agenţii economici şi sociali (fondul de remunerare) în perioada de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi luat ca bază la calcularea salariului. Câştigul salarial include plăţi brute în bani sau în natură, acordate salariaţilor, de regulă, peste intervale regulate de timp, pentru timpul lucrat sau lucrul efectuat. În salariu se includ de asemenea plăţile pentru timpul nelucrat, primele anuale, sezoniere sau alte prime acordate neregulat [1].
Câştigul salarial mediu net lunar reprezintă raportul dintre sumele brute calculate salariaţilor de către agenţii economici şi sociali în perioada de referinţă (fondul de remunerare), indiferent pentru ce perioadă se cuvin exceptând: impozitul pe venitul persoanelor fizice/salariaţilor şi contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii; primele individuale de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (conform cotelor în vigoare) şi numărul mediu de salariaţi luat ca bază la calcularea salariului [1]
Cercetător – persoană antrenată în elaborarea conceptelor sau obţinerea cunoştinţelor, produselor, proceselor, sitemelor noi, precum şi cea implicată în managementul acestor proiecte [13].
Cercetători străini – cetăţeni ai altor ţări care lucrează în sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova.
Cheltuielile brute pentru cercetare şi dezvoltare (GERD) reprezintă totalul cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare efectuate pe teritoriul naţional într-o perioadă dată. GERD include activităţile de cercetare-dezvoltare realizate în interiorul ţării şi cele finanţate din străinătate, dar exclude plăţile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare efectuate în străinătate [13].
Cheltuieli bugetare guvernamentale pentru cercetare-dezvoltare – cercetarea-dezvoltarea finanţată în principal de guvernul central, inclusiv destinată executanţilor de peste hotare, calculată în baza rapoartelor finanţatorilor [14].
Cheltuieli de cercetare-dezvoltare ale antreprenoriatului – totalitatea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în sectorul antreprenorial, în monedă naţională şi preţuri curente [14].
Cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare din surse externe – totalul cheltuielilor pentru efectuarea cercetărilor la nivel naţional, provenite din finanţări de peste hotare. Sursele externe includ finanţările de către companii străine (din cadrul aceluiaşi grup; altele); guverne străine; Uniunea Europeană; organizaţii internaţionale; altele [32].
Cheltuielile de cercetare-dezvoltare se referă la resursele efectiv cheltuite în activităţile de cercetare şi dezvoltare, şi nu la cele bugetate (planificate). Prin urmare, pentru a obţine informaţii relevante în acest sens trebuie luate în considerare răspunsurile actorilor din domeniul cercetării-dezvoltării, şi nu informaţiile oferite de agenţiile de finanţare [14]
Cheltuielile pentru echipament sunt o componentă a cheltuielilor capitale. Cheltuielile capitale reprezintă cheltuielile anuale brute privind activele fixe utilizate în programele de cercetare-deyvoltare ale unităiţlor statistice, inclusiv terenuri şi clădiri, instrumente şi echipamente, precum şi software [39].
Cheltuilelile publice în cercetare-dezvoltare includ toate cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare din sectorul guvernamental şi din sectorul învăţământului superior, în monedă naţională şi preţuri curente [35].
Citare – Acţiunea de a cita şi rezultatul ei, acţiune ce presupune menţionarea şi/sau reporducerea textuală a unei informaţii cu indicarea sursei acestei informaţii. Citarea este o referinţă în scris la o lucrare concretă sau la o parte a unei lucrări (carte, articol, disertaţie, raport, compoziţie muzicală etc.), produse de un anumit autor, editor, compozitor etc., care identifică în mod clar documentul în care această lucrarea poate fi găsită. Frecvenţa citării unei lucrări este uneori considerată o măsură a importanţei sale în literatura de specialitate. Formatul de citare variază de la un domeniu de studiu la altul, ar include cel puţin numele autorului, titlul şi data publicării [24, 25].
Comunitar – care se referă la Comunitatea Economică Europeană (devenită Uniunea Europeană); care aparţine Comunităţii Economice Europene.
Conţinut digital – orice informaţie care este disponibilă în pe Internet (sau în alte reţele) pentru regăsire de către utilizator, inclusiv pagini web, imagini, muzică, documente audio şi video, cărţi, drivere şi descărcări de software, precum şi materiale de referinţă educaţionale şi de formare profesională [40].
Copublicarea public-privat – publicaţii în care participă autori din diferite sectoare ale activităţii publice şi private (universităţi, institute de cercetare, industrie etc.).
Copublicare ştiinţifică internaţională – publicaţie ştiinţifică care are pe lângă autorul naţional în calitate de coautor un autor de peste hotarele Republicii Moldova.
Digitizare – presupune captura digitală, transformarea din formă analogă în formă digitală, descrierea şi reprezentarea obiectelor de patrimoniu şi a documentaţiei referitoare la acestea, procesarea, asigurarea accesului la conţinutul digitizat şi prezeravea pe termen lung [40].
DOAJ (Directory of open access journals) – bază de date de reviste cu acces deschis, creată cu scopul de a creşte vizibilitatea şi uşurinţa de accesare a revistelor ştiinţifice şi academice, promovând astfel utilizarea şi impactul acestora.
Doctorand străin – cetăţean străin care îşi face studiile de doctorat în Republica Moldova.
Doctor habilitat încadrat în cercetare-dezvoltare – persoana care deţine grad ştiinţific conferit în urma susţinerii tezei de doctor habilitat cu eliberarea diplomei respective/sau a certificatului de echivalare şi recunoaştere de către autoritatea publică abilitată, angajată în funcţie care prevede activitate de cercetare-dezvoltare.
Doctor în ştiinţe încadrat în cercetare-dezvoltare – persoana care deţine grad ştiinţific conferit în urma susţinerii tezei de doctor cu eliberarea diplomei respective /sau certificatului de echivalare şi recunoaştere de către autoritatea publică abilitată, angajată în funcţie care prevede activitate de cercetare-dezvoltare.
EPO (European Patent Office) – Oficiul European de Patentare
Forumul Economic Mondial (Word Economic Forum – WEF) – organizaţie internaţională non-profit cu sediul în Elveţia, care organizează forumuri economice şi elaborează rapoarte ştiinţifice.
Indicele Competitivităţii Globale (Global Competitiveness Index – GCI) – indice ce apreciază competitivitatea economiilor studiate pe baza unei ample game de factori care afectează mediul de afaceri, grupate în trei sub-indici, care la rândul său se clasifică în 12 piloni, inclusiv inovarea.
Instrumentele şi echipamentul ştiinţific reprezintă instrumentele şi echipamentul procurat pentru utilizarea în activităţile de cercetare-dezvoltare, inclusiv software implicit [13].
Interoperabilitatea reprezintă capacitatea sistemelor şi a organizaţiilor de a conlucra, şi de a schimba şi reutiliza date.
JPO (Japan Patent Office) – Oficiul Japonez de Patentare
Hibrid – (organism) provenit din încrucişarea a doi indivizi de specii, de soiuri, de genuri sau de rase diferite.
Mediu de afaceri – Mediu competitiv care funcţionează după regulile pieţei, în care se luptă mulţi competitori, iar schimbările sunt rapide şi importante, astfel încât înţelegerea şi adaptarea imediată este esenţială [34].
Patrimoniu digital – constă din resurse unicale în orice limbă şi domenii de cunoaştere sau de exprimare umană. Acesta include resursele în domeniul culturii, educaţiei, ştiinţei şi din management, precum şi informaţia decu caracter etnic, juridic, medical etc., create în format digital sau transformată în format digital din resursele analogice existente. În cazul dacă există resurse “născute digital”, acestea resurse există figurează doar în forma unui obiect digital. [42].
Patrimoniu ştiinţific – rezultate publicate ale cercetărilor şi ale experimentelor, baze de date bibliografice şi faptice, informaţii despre oamenii de ştiinţă, activitatea lor de cercetare ştiinţifică, informaţii despre publicaţii, proiecte etc., precum şi un număr mare de documente nonpublicate, cum ar fi rapoarte, scrisori, memorii, note, fotografii etc. [30].
Platforma de Interoperabilitate este soluţia tehnică ce facilitează schimbul de date.
Programe comunitare – programe anunţate şi finanţate de Uniunea Europeană (UE).
Programul privind Cadrul de Interoperabilitate este un document de planificare, la elaborarea căruia au fost luate în considerare cele mai bune practici şi recomandări în domeniu.
Publicaţie ştiinţifică – gen primar al textului care conţine informaţii sistematizate cu caracter ştiinţific, generalizări teoretice şi analiza critică a principalelor rezultate de cercetare, concepţii ştiinţifice de bază, fiind un studiu scris şi publicat referitor la un anumit subiect ştiinţific, o scriere / operă ştiinţifică. Publicaţia ştiinţifică respectă un ansamblu de cerinţe ale stilului editorial [23].
Raportul Competitivităţii Globale (Global Competitiviness Report – GCR) – un raport anual publicat de către Forumul Economic Mondial, care clasează (ierarhizează) ţările în baza Indicelui Competitivităţii Globale.
Revistă ştiinţifică – revistă ştiinţifică (acreditată) în care sunt publicate articole, care au fost supuse unui proces de recenzare (peer review), conform instrucţiunilori Colegiului de redacţie.
Reviste ISI THOMSON – reviste incluse în bazele de date ale companiei Thomson Reuters. Ele pot fi: a) Reviste din „Master Journal List” – peste 16.000 de reviste cu care colaborează compania Thomson Reuters (ISI), incluse în 24 baze de date; b) Reviste indexate / cotate ISI – peste 12.000 reviste din 3 din cele 24 baze de date ISI (Arts & Humanities Citation Index®, Science Citation Index Expanded™, Social Sciences Citation Index®), care formează Web Of Science [41] şi pentru care se calculează şi se publică factorul de impact în Journal Citation Reports.
Reviste în alte BD internaţionale indexate – reviste incluse în alte baze de date internaţionale diferite de ISI Thomson şi Scopus.
Reviste în DOAJ – reviste incluse în baza de date DOAJ.
Reviste SCOPUS – reviste incluse în bazele de date Elsevier SCOPUS.
Salariul Anual Net este suma rămasă după achitarea tuturor reţinerilor din salariul anual total [4].
Salariul Anual Total = Salariul Anual Net + taxele angajatorului (primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, contribuţii de asigurare socială etc.) + Contibuţia angajatului la securitatea sociala + salariul de vacanţă + impozitul pe venit personal [4].
Sectorul antreprenorial în contextul statisticii de cercetare-dezvoltare include: Toate companiile, organizaţiile şi instituţiile a căror activitate primară este producţia de piaţă a bunurilor sau serviciilor (altele decât învăţământul superior) pentru vânzare publicului larg la un preţ economic semnificativ; Instituţiile privat non-profit, care în principal le deservesc pe acestea [13].
Servicii electronice − administrarea serviciilor la distanţă, utilizând în acest scop reţelele informaţionale şi de comunicaţii.
Seviciu public – noţiune de drept administrativ ce se referă la acele activităţi de interes general, coordonate de guvern şi disponibile tuturor cetăţenilor statului respectiv [43].
Soi – grup de plante sau de animale care aparţin aceleiaşi specii ori varietăţi, cu anumite însuşiri morfologice sau fiziologice ereditare comune; plantă sau animal care aparţine unui asemenea grup.
Tânăr cercetător – cercetător sub vârsta de 35 ani, angajat în funcţie, care realizează activităţi de cercetare-dezvoltare.
Tehncian – persoană cu studii superioare care desfăşoară activităţi ştiinţifice şi tehnice sub îndrumarea cercetătorilor sau în sfera de cercetare-dezvoltare
Teză de doctor / doctor habilitat – lucrare ştiinţifică susţinută public în vederea obţinerii gradului ştiinţific de doctor / doctor habilitat, finalizată cu eliberarea diplomei respective de către autoritatea publică abilitată.
USPTO (United States Patent and Trademark Office) – Oficiul din Statele Unite de Patentare şi Înregistrare a Mărcilor.